Dash Marshall

This client came to us with an apartment in the Kips Bay complex designed by IM Pei in the 1960s. We responded by designing a space capsule temporarily docked here on earth.

Photo Concept image

Photo

They wanted a home to charge up between missions: a place where every boot and book, every single little thing could be hidden away. They wanted something that would make the most out of their 715 square feet.

Volume of possessions diagram

We measured and labeled the total volume of possessions (569 cubic feet) so we would have the necessary data to design a place for each and every thing to be hidden away.

Photo

Photo

Photo Reading nook

Photo Detail of the wheels that allow the Transformer to do its thing.

Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Central to our strategy is a rotating storage wall called the Transformer. By moving a series of translucent sliding panels the floor plan to be reconfigured easily for different levels of privacy.

Photo Photo Photo New floor plan with the gray highlight showing how the shared zone can be be modulated using sliding panels.